Thalaivaa (2013)

Bombay 1988. A városban élő tamilok, túlélésük érdekében megkérik Ramadurait (Sathya Raj), hogy vegye át a meggyilkolt Vedha Bhai (Bhai szó szerint: testvér, de itt: Don) helyét. Ramadurai szinte azonnal megözvegyül, mert feleségét a rivális Bandhra Bhai megöli, de ő sem késlekedik a válasszal. Fiának Bhimának (Abhimanyu Singh) életét azonban megkíméli. Saját fiát nem akarja kitenni az állandó harcnak, ezért Vishwát (Vijay) Ausztráliába küldi.
2013 Sidney. Vishwa boldog, kiegyensúlyozott életet él, ásványvíz palackozó üzeme szép hasznot hoz neki, szabadidejében pedig táncol. Legnagyobb problémája, hogy csapatát kizárták az éppen zajló táncversenyből, úgyhogy azért küzd, hogy valahogy mégis visszakerüljön. Ekkor találkozik Meerával (Amala Paul), aki még új a városban, és különös ismertetőjele, hogy férjezettnek hazudja magát. Miután a fiatalok egymásba szeretnek, Meera apja szeretne találkozni Vishwa apjával, ezért meglepetésszerűen mindhárman Indiába utaznak. Mumbaiban derül ki, hogy Vishwa egész élete hazugságra épült, apja a rendőrség elől bujkál, kőrözik, és folyamatosan a halállal néz farkasszemet. Vishwa alig emészti meg, hogy az apja Mumbai Keresztapja, amikor egy merénylet miatt át kell vennie a helyét.

Alternatív magyar cím: Vezér 

megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Vijay

 • Írta: Vijay

 • Szereplők: Vijay, Amala Paul, Santhanam, Satyaraj, Ragini Nandwani, Rajiv Pillai, Nasser, Abhimanyu Singh, Y.G. Mahendran, Manobala, Ponvannan, Suresh, Tanu Vidyarthi, Subbu Panchu, Rekha Mallick

2 comments on “Thalaivaa (2013)

 1. Ezúttal könnyű dolgom volt, mert halláskárosultaknak készített feliratból dolgoztam, úgyhogy szó szerint mindent feliratoztak (csomó mindent ki kellett ugye törölnöm, de az angol nyelvű mondatok is benne voltak). Mivel a sztori nagyrészt Mumbaiban játszódik nemcsak tamilul, hanem néha hindiül is beszélnek, lesz is ebből csomó félreértés, a könnyebb megértés miatt csillaggal jelöltem a hindi beszédet. Remélem, senkit se zavarok meg vele.

  Vijay azt a karaktert hozza, amit a Velayudamban már megismertünk. Az elején laza, szerethető srác, aki szenvedélyesen szereti a táncot. De történik vele egy olyan katarzis, mint Velayudammal is, ami miatt gyökeres átalakuláson megy keresztül, és onnantól kezdve nincs megállás. Szerencsére ezt az átalakulást nagyon jól csinálták meg, hozták a fokozatot, és a kényszert, nem lett semennyire sem hiteltelen a sztori. Persze nemcsak ő alakul át, hanem szerelme, Meera (Amala Paul) is, csak ő teljesen más ok miatt. Itt meglepi van, úgyhogy nem árulom el. Amala Paul neve ismerős lehet a Naayakból és az Iddarammayilathoból, no meg legutóbb a Vettaiban játszott. A fő gonosz szerepét Bhima Bhait, Abhimanyu Singh alakítja, őt meg láthattátok a Nenu Naa Rakshasiban, a már említett Velayudamban, és dolgozik hindi nyelvterületen is, pl. Once Upon Ay Time In Mumbai Dobaara!, vagy Ram Leela. Mindhárman szuperül játszanak, de engem leginkább az eredeti Keresztapa, Anna alakítója nyűgözött le, ő pedig Sathyaraj. Ugyanolyan kemény és lágyszívű volt, mint a Sarkarban Amitabh Bachchan. Tulajdonképpen egy az egyben Sarkart adta, csak egy kicsit más aspektusból. Szóval nem igazán lehet a filmben eldönteni, hogy most utáljuk-e, vagy szeressük a Keresztapát (ez nekem már a Godfathernél se nagyon ment).
  Van jónéhány dal a filmben, ami fülbemászó, mindjárt az első, a Tamil Pasanga, amitől fél Sidney megzakkan, és terjed, mint a vírus, de a film közepén szinte Jodhaa Akbar hangulat keletkezik, mert a Vishwát dicsőítő dal nem más, mint a Azeem-O-Shaan Shahenshah kicsit szerényebb koppintása, itt nem ezer, csak 500 táncos pörög-forog, de még a mozdulatok is ugyanazok, meg a körtánc, a hajlongások, stb.
  A film legvégén a szokásos nagy leszámolás jelenet pedig hol máshol lehetne, mint egy középkori várromban, amiket nagyon szerethetnek a rendezők, mert elég sok filmnél ilyet választanak akció-helyszínnek (Pokiri-filmek, Businessman, Ramaiya Vastavaiya, Sainikudu stb.), de hát India híres arról, hogyha ráböksz a térképre, tuti, hogy ott lesz egy középkori várrom.
  Kevesen tudják Vijayről, hogy nemcsak filmszínész, hanem playback énekes is, csaknem minden filmjében az egyik dalt ő énekli, ezúttal a részegen elgajdolt Vaanganna Vanakkangannát adja elő. Illetve nem tudom, hogy részegnek kell-e mondanom, ha valaki túl sok bhang-ot (vadkender ital) iszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük