Taare Zameen Par – Mint a csillagok a földön (2007)

A nyolc éves Ishaan számára az iskola csupa szenvedés. Nem elég, hogy nehezen boldogul a tanulással, még az iskolatársaival és a tanáraival is küzdenie kell. A helyzet otthon sem jobb, hiszen szülei lustának és butának tartják, amiért mindig csupa rossz jegyet hoz haza. Pedig Ishaan világa tele van csodákkal, hála színes képzeletének és művészi hajlamának. Ezt a világot azonban senki nem akarja észrevenni egészen addig, míg a bentlakásos iskolába új tanár nem érkezik.

Ismert címváltozat még: Földre szállt csillagok

 megnézem lentebb

IMDB

 • Rendezte: Aamir Khan

 • Írta: Amole Gupte

 • Szereplők: Darsheel Safary, Aamir Khan, Tanay Chheda, Sachet Engineer, Tisca Chopra, Vipin Sharma, Lalitha Lajmi, Girija Oak, Ravi Khanvilkar, Pratima Kulkarni, Meghna Malik, Sonali Sachdev, Sanjay Dadich, Raaj Gopal Iyer, Bugs Bhargava

4 comments on “Taare Zameen Par – Mint a csillagok a földön (2007)

 1. Aamir Khan, hát persze. Ez esetben Bollywood-fanoknak kötelező.
  Ráadásul ezúttal nem csak mint színész, hanem kivette a részét a filmkészítésből is, mint producer és rendező. Producerként tíz filmet jegyez, rendezőként ezt az egyet. Van egy olyan érzésem, hogy annyira maximalista, hogy azért nem vág bele megint, mert valószínűleg nagyon sok energiáját felemésztette ez a film. Tény, hogy csak a film közepén jelenik meg, de onnantól állandóan jelen van. És kiválóan oldotta meg a színészvezetést, gyerekekkel mindig minden sokkal nehezebb.
  Az Ishaant alakító Darsheel Safary pedig olyan elképesztő alakítást nyújtott, hogy a kritikusok jelölték a legjobb színész kategóriájában az indiai FilmFare díjátadón (ott az az Oscar), ami gyerekszínésszel azt hiszem már megesett (ötven éve osztják a díjat), de hogy valaki meg is nyerte volna, szerintem, ő volt az első. Tény és való, hogy ahogy nézed a filmet, ahogy szurkolsz neki, ahogy vele együtt búsulsz, ahogy általa nézve egyre érthetetlenebb a világ, ahogy az ő szemével látva az állványon leeső festékesvödörnek is lírai kompozíciója van, úgy érzed teljes mértékben azonosulsz vele. Ehhez tényleg nagyszerű rendezőnek, és okos cselekményvezetésnek kell lennie.
  A film második felében meg többször is megkönnyeztem a száműzetését, hogy szülei értetlensége egy bentlakásos iskolába juttatta, ahol végképp megtörik lázadását, egyedi látásmódját, és szinte katatón állapotba kerül.
  Aamir Khan a fiatal, ambiciózus rajztanárként nagyon-nagyon szeretnivaló volt, ahogy először próbálta megkedveltetni magát a befelé forduló gyerekkel, majd az apró információmorzsákra támaszkodva kinyomozta, hogy a gond nem a gyerekkel van, hanem a diagnosztizálatlan diszlexiájával.
  Vele együtt dühöngünk a társadalmi képmutatáson, ahogy egyre nagyobb nyomás nehezedik egyre kisebb gyerekekre, mert már csak a pontszámok számítanak, meg az egyetemi végzettség, mindent mérnek, és a második hely már nem jó semmire.
  És izgulunk, hogy sikerüljön neki, kiemelni a kisfiút a depressziójából, hogy ismét játékos, kacagó, mindennek örülő gyermekké váljon.
  Ez a film is tarolt a díjátadókon 13 díjat vitt el, és volt 15 jelölése ezen kívül.

 2. hol tudnánk megnézni magyar felirattal ,nagyon hálás lennék ha valaki válaszolna.
  előre köszönöm szépen. Üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük