The Man Who Knew Infinity – Az ember, aki ismerte a végtelent (2015)

Srinivasa Ramanujan Iyengar szegénységben nőtt fel az indiai Madrasban, aki a XX. század egyik ismert matematikusa lett, fontos felfedezések köthetők a nevéhez, különösképpen a végtelen sorokkal és a számelmélettel kapcsolatban. Az indiai férfi az 1910-es években küldött leveleket angol professzoroknak, segítséget kért tőlük, de ezen felül munkáit is megosztotta velük. G.H. Hardy cambridge-i matematikus figyelmét sikerült is felkeltenie. A fiú a második világháború alatt felvételt nyert a Cambridge Egyetemre, ahol az elméleti matematika úttörőjévé válik mentora, G.H. Hardy irányítása alatt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=oXGm9Vlfx4w[/embedyt]

megnézem lentebb

IMDB

  • Rendezte: Matt Brown

  • Írta: Matt Brown

  • Szereplők: Dev Patel, Jeremy Irons, Devika Bhise, Toby Jones, Stephen Fry, Jeremy Northam, Kevin McNally

2 comments on “The Man Who Knew Infinity – Az ember, aki ismerte a végtelent (2015)

  1. Egy nagyon érdekes, és nagyon rövid élet egy még rövidebb szakaszának bemutatására vállalkozik a film, de meglehetősen kevés sikerrel. A majdhogynem iskolázatlan indiai zseni, Ramanujan angliai életét mutatja be, holott szerintem a legkevésbé érdekes éppen az a korszaka volt. De persze a film angol, tehát azt a korszakát mutatták be. Elolvasva a wikipédián a nagyon részletes életrajzát, meglehetős ellenérzéssel gondolok vissza a filmre. Jobban érdekelt volna, hogy egy szerény körülmények között élő köztisztviselő fia hogyan jut el az elméleti matematika olyan fokára, amelyet még a cambridge-i tudósok is nehezen emésztenek meg, Indiában meg szinte senki sem volt képes felfogni? És az általa írt felfedezéseknek még csak töredékét bizonyították, jegyzetfüzeteit a mai napig nem dolgozták fel tudományos alapossággal. Nem mintha nem próbálták volna meg, néhányan évtizedeket áldoztak rá, de az sem bizonyult elegendőnek. Szóval ezek után felmerül a kérdés, hogy miért pont az angliai évei lennének a legérdekesebbek?
    A filmet elnézve persze nem lettem okosabb matematikából, ez már meghaladja az én szintemet, Dev Patel is valószínűleg így lehetett vele, no meg Jeremy Irons is, úgyhogy kicsit hiteltelen is volt az előadásmódjuk. Persze egyszer meg lehet nézni, de sajnos a matematika továbbra sem lesz a szívem csücske.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük